Cat Food

Ca felinele sînt carnivore, stie toata lumea. E clar ca au nevoie de hrana cu un continut de proteine cît mai ridicat. Cu toate astea, trebuie sa stiti cu nu neaparat cantitatea proteinelor "face" hrana buna ci si calitatea este foarte importanta.
În mod normal, cerealele nu ar avea ce cauta în hrana pisicilor, totusi în cantitatati mici nu sînt daunatoare, cu toate ca porumbul ar fi indicat sa nu se gaseasca printre ingrediente. Dar cînd acestea predomina, mîncarea nu mai este una pentru feline, ci pentru... purcei :D
Mai jos numesc cîteva marci de hrana uscata cît si umeda, care sînt de la ok pîna la excelent din punct de vedere calitativ. Bineînteles ca mai sînt si multe altele. Eu vi le numesc pe cele cu care am experienta si le gasesc.


Cat Dry Food
Dintre toate numele însirate mai sus, de hrana uscata, Royal Canin este singurul care contine si ceva porumb, dar totusi este o hrana calitativ buna. Daca ar fi dupa mine, as servi felinelor Orijen (dupa parerea mea cel mai bun. 80% carne & 20% fructe si legume, chiar si oua, toate de origine organica/biologica) , Felidae, Almo Nature... dar Mike nu vrea si pace. El e fixat pe Royal Canin si cu greu accepta altceva. Îi mai amestec Orijen, care de altfel este complet Grain Free/ fara cereale si cum spuneam are un continut ridicat de proteine - carne uscata, carne proaspata -  în amestec cu cantitati mici de fructe si legume.


Cat Wet Food


Despre mîncarea umeda, la fel, cea mai buna este aceea care contine cît mai multa carne si nu resturi/aditive... deoarce niciunde nu se specifica ce sînt acele resturi de origine animalica. Tinînd cont ca aceste aditive se mai amesteca cu faina de oase, cereale, si mai rau ca unele mai contin chiar si zahar, coloranti, conservanti... asta nu poate fi decît junk food.

Din pacare nici Samy nu e mai breaz. A fost obisnuit doar cu junk food în ceea ce priveste hrana umeda, si abia accepta ceva calitativ. Normal ca ceea ce doresc eu sa-i ofer nu contine zahar, aditivi alimentari/întaritori de gust ca glutamat de sodiu sau ce mai stiu eu ce rahaturi, dar nasul lui e format pentru tîmpenii de astea. Dar cu timpul o sa învete el. Asa încet încet. El se mai poate forma, cu Mike nu  prea mai am sanse, dar macar mai accepta cîte un amestec de Orijen în Royal Canin :D


În afara de portia zilnica de mîncare umeda sau uscata/ sau ambele de calitate Premium, hrana ideala pentru pisici,  din punctul meu de vedere, ar arata cam asa:

  • 2-3 portii de carne cruda pe saptamîna. Vita, pui, curca & alte pasari si iepure. NU porc crud! 
  • cel putin 2-3 portii carne gatita pe abur, fiarta sau gratar (necondimentata bineînteles) , pe saptamîna. Un strop de ulei de masline si un morcov fiert pe lînga, chiar le pica bine :)
  • cel putin 2-3 portii de lapte pentru pisici pe saptamîna - Pet Shop sau lapte de vaci Lactose Free
  • 1 galbenus crud pe saptamîna 
 ... asta bineînteles daca felina este sanatoasa si nu necesita mîncare speciala, o dieta anume.

Ai mei baieti, din pacate, nu accepta nimic din toate astea si de aceea ma chinui sa-i obisnuiesc macar sa manînce hrana de pisici de calitate buna. Samy, mai încearca uneori cîte o bucatica de piept de pui la cuptor sau de pe abur. Dar rar... Mike nici macar hrana umeda de pisici nu vrea. A fost crescut doar cu crantanele/hrana uscata în adapost, si altfel nu stie.

Alimentele crude oferite pisicii, trebuie sa fie neaparat proaspete!
Nu hraniti pisicile cu mîncaruri de la masa, doar daca NU sînt condimentate (piper, ardei iute... etc) sau fierte/prajite în rînasuri/sosuri cu ceapa si usturoi!!! Ceapa si usturoiul sînt toxice pentru pisici din cauza continutului de disulfura n-propil. Ceapa este chiar mai toxica decat usturoiul.


    No comments:

    Post a Comment